Jadłospis

 

Poniedziałek 21.12.2020 r.

 

ŚNIADANIE                 

chleb graham 30g

z masłem 7g

ser żółty 15g

rzodkiewka 10g

herbata malinowa 150 ml

woda niegazowana

 

 

Chleb graham  - składniki: mąka pszenna graham typ 1850, mąka pszenna typ 750, woda, drożdże, sól. Może zawierać jaja, mleko, ziarna sezamu, soję, orzechy arachidowe. Masło łowicz: 82%tłuszczu. Ser żółty gouda Maluta – składniki:   mleko pasteryzowane, sól, stabilizator, chlorek wapnia, substancja konserwująca:azotan potasu, bakterie fermentacji mlekowej, podpuszczka, barwnik annato. Herbata malinowa – woda, cukier, herbata malinowa .

 

OBIAD                

zupa z fasolki szparagowej 200 ml

makaron z kiełbaską w sosie pomidorowym 150g

kompot owocowy 150 ml

woda niegazowana

 

Zupa z fasolki szparagowej – składniki:    woda, ziemniaki,  porcja rosołowa z kurczaka, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 30%, cebula,  sól niskosodowa, nać, koper,  ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Makaron z kiełbaską w sosie pomidorowym – składniki:  makaron lubella,  kiełbasa wielkopolska (Kiełbasa wielkopolska JBB– składniki:   mięso wieprzowe (84%), woda, sól, błonnik grochowy, cukier, tri fosforany, wzmacniacz smaku glutaminian monosodowy, substancja zagęszczająca karagen,białko wieprzowe, przyprawy i ich ekstrakty, przeciwutleniacz-askorbinian sodu, aromaty, barwniki,  substancja konserwująca azotyn sodu, jelito wieprzowe osłonka. Może zawierać: zboża zawierające gluten, soję, mleko, jaja, gorczycę.), cebula, pomidory w puszcze, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, bazylia, sól, pieprz. Kompot owocowy – składniki:  woda, mrożona mieszanka kompotowa (malina, truskawka, wiśnia bez pestki, porzeczka czarna, aronia, jabłka), cukier.

 

PODWIECZOREK

kisiel żurawinowy 150ml

banan 100g

woda niegazowana

Kisiel– składniki:    woda, kisiel Cykoria (różne rodzaje) (skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, regulator kwasowości, kwas cytrynowy, sól, aromat, barwnik. Może zawierać: gluten, jaja, mleko i produkty pochodne) cukier.

Informacje o wykazie składników z uwzględnieniem substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji w wydawanych potrawach dostępne u p. intendentki.

Jadłospis może ulec zmianie.

Wtorek 22.12.2020 r.

 

ŚNIADANIE          

chleb wieloziarnisty 30g

z masłem 7g

kiełbasa żywiecka 15g

ogórek 10g

kawa zbożowa 150 ml

woda niegazowana      

 

                                                                                                                                                                            

Chleb wieloziarnisty – składniki: mieszanka pomorska wieloziarnista (37,7%), mąka pszenna, typ 750, woda, drożdże piekarskie, płatki owsiane, mąka żytnia typ 720, sól. Może zawierać: jaja, mleko w proszku, ziarna sezamu, soję, orzechy arachidowe, orzechy włoskie. Masło łowicz: 82%tłuszczu. Kiełbasa żywiecka JBB– składniki:   mięso 81,6% (wieprzowe 65,1%, z indyka 16,5%), woda, skrobia, sól, białko sojowe,  substancje zagęszczające: karagen guma ksantowa, regulatory kwasowości: octan potasu, mleczan potasu, przyprawy (zawierają seler), ekstrakty przypraw, stabilizatory: tri fosforany, polifosforany, białko wieprzowe, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, aromaty(zawierają mleko, gluten), przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca:azotyn sodu, . Może zawierać:  jaja, gorczycę. Kawa zbożowa – składniki:  mleko  2%, cukier,  kawa zbożowa Anatol.

 

OBIAD                      

barszcz czerwony 200ml

filet z dorsza 60g

z ziemniakami 100g

surówka z kapusty kiszonej 60g

kompot wiśniowy 150ml

woda niegazowana

 

Barszcz czerwony  – składniki:  woda,  ziemniaki, porcja rosołowa z kurczaka, buraki, marchew, pietruszka, seler, por, śmietana 30% , cebula,  koncentrat do barszczu(zagęszczony sok z buraków(59,2%), woda, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, sól, regulator kwasowości-kwas cytrynowy, warzywa i ekstrakty warzywne(zawierają seler), przyprawy, aromaty(zawierają seler i mleko).), sól niskosodowa, nać, koper, ziele angielskie, pieprz ziołowy,  lubczyk, liść laurowy. Filet z dorsza – składniki: dorsz, bułka tarta, jajka, sól, pieprz. Surówka z kiszonej kapusty – składniki:   kapusta kiszona, cebula, olej rzepakowy, pieprz, sól niskosodowa. Kompot wiśniowy  – składniki:  woda, mrożone wiśnie, cukier.

 

     

PODWIECZOREK

zupa mleczna ryżowa 200ml

cząstki jabłka 50g

woda niegazowana

 

Zupa mleczna z ryżem – składniki:  mleko 2%, ryż, cukier.

 

Informacje o wykazie składników z uwzględnieniem substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji w wydawanych potrawach dostępne u p. intendentki.

Jadłospis może ulec zmianie.

Środa 23.12.2020 r.

 

ŚNIADANIE                 

bułka paryska 30g

z masłem 7g

dżem 15g

mleko 150ml

rodzynki na przekąskę 10g

woda niegazowana

Bułka paryska – składniki:  mąka pszenna typ 500 , margaryna, cukier, woda, drożdże, sól.   Może zawierać: jaja, mleko ,soję, orzechy arachidowe, orzechy włoskie, sezam. Masło łowicz: 82%tłuszczu. Dżem truskawkowy Łowicz – składniki:   truskawki  40%, woda, cukier, substancja żelująca-pektyny, substancja zagęszczająca-guma guar, regulatory kwasowości- kwas cytrynowy, cytryniany sodu, przeciwutleniacz - kwas askorbinowy. Rodzynki – składniki:  rodzynki sułtańskie, substancja konserwująca – dwutlenek siarki. Może zawierać: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, migdały, sezam.

OBIAD                              

krupnik  200ml

pulpet w sosie koperkowym 60g

z ziemniakami 100g

surówka z marchwi i selera 60g

kompot śliwkowy 150ml

woda niegazowana

Krupnik  – składniki:  woda, ziemniaki,  porcja rosołowa z kurczaka, kasza jęczmienna (Może zawierać gluten i seler), śmietana 30%,  por, pietruszka, marchew, seler, cebula sól niskosodowa, pieprz, liść laurowy, nać, koper, ziele angielskie, lubczyk. Pulpecik w sosie koperkowym – składniki:  karkówka wieprzowa, jaja, mąka, bulion, śmietana30%,  sól niskosodowa, koper, pieprz czarny. Surówka z marchwi i selera – składniki:   seler, marchewka, majonez,  jogurt naturalny , pieprz  czarny, sól niskosodowa, sok z cytryny. Kompot śliwkowy  – składniki:  woda, mrożone śliwki, cukier.

PODWIECZOREK

jogurt wiśniowy 150ml

herbatniki be-be 25g

woda niegazowana

Jogurt wiśniowy- składniki: jogurt naturalny Zott Primo( mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii) , wiśnie, cukier. Herbatniki be-be „Jutrzenka” – składniki:  mąka pszenna, cukier, oleje roślinne: rzepakowy, tłuszcz palmowy- w zmiennych proporcjach: syrop cukru inwertowanego, serwatka(z mleka), emulgator, (lecytyny sojowe), sól, substancja spulchniająca (E500, E450), aromaty. Może zawierać orzeszki arachidowe i inne orzechy, jaja.

Informacje o wykazie składników z uwzględnieniem substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji w wydawanych potrawach dostępne u p. intendentki

Jadłospis może ulec zmianie.

 
Jadłospis

Przejdź do góry strony